När det börjar bli kallt eller varmt ute får vi ofta frågor om temperaturen i lägenheterna. HFAB har som målsättning att lufttemperaturen inomhus ska vara 21 grader.
Människor upplever temperatur olika, några trivs i 18 grader medan andra vill ha 24 grader. Därför har vi på HFAB bestämt att vi ska ha cirka 21 grader i lägenheterna. Det är en temperatur som de flesta är nöjda med. När det gäller äldrelägenheter har vi en målsättning att lufttemperaturen inomhus ska vara 22 grader.
HFAB följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller inomhustemperaturer. Vår målsättning, att lufttemperaturen inomhus ska vara 21 grader, är högre än vad lagen kräver.
Det är främst av miljöskäl som HFAB värmer lägenheterna till som högst 21 grader, med en marginal på 0,5. Varje grad varmare vi har inomhus ökar förbrukningen av energi med fem procent och bidrar till en negativ klimatpåverkan.
På elementen i HFAB:s bostäder sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är cirka 21 grader i rummet, stänger den av vattenflödet genom elementet. Efter ett tag svalnar elementet till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som du ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När temperaturen i rummet sjunker under 21 grader öppnar termostaten igen. På så sätt håller vi en jämn temperatur inne. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt, inte ens under vintern.
Att känna och hitta ”rätt” temperatur är en svår balansgång, vi upplever värme på olika sätt. Så små förändringar som ett par tiondelars grad kan påverka vår uppfattning av hur varmt eller kallt något är.
Hur vi upplever värmen kan bland annat bero på hur husen där vi bor är byggda. Husen har olika värme- och ventilationssystem, men ingen ska behöva ha lägre temperatur än 20,5 grader. HFAB tar diskussionen om rätt lägenhetstemperatur på stort allvar och lägger ner mycket tid och kraft på att skapa så bra boendemiljöer som möjligt, för alla våra hyresgäster.
Lägenheten är inte så kall som vi ibland kanske tror. För att kontrollmäta temperaturen har HFAB tillgång till utrustning med speciella instrument. Trots att lufttemperaturen håller sig vid 21 grader kan det hända att vi ändå upplever att vi fryser.
Eftersom en del av våra fastigheter är äldre och har ett mer omodernt klimatskal (ytterväggar, tak, golv, fönster och dörrar) är temperaturen du upplever ibland lägre än vad termometern visar. Känner du dig frusen kan du ta på dig en tröja och ett par sockar. En filt i tv-soffan kan också vara bra.
1. Möblera energismart
Tänk på att möblera rätt. Placera till exempel inte en soffa eller en säng framför elementet, för då hindrar möblerna värmen från att nå ut i rummet.
2. Varma kläder
Det är viktigt att klä sig efter temperatur. Om du upplever att 21 grader är för kallt bör du ta på dig mer kläder. En filt i tv-soffan kan också vara bra.
3. Vädra med förnuft
Vädra snabbt och effektivt! Om du vädrar för länge släpps värmen ut samtidigt som möblerna blir kalla och sänker rumstemperaturen.
4. Kolla termostaten
Kontrollera att termostatventilen står i öppet läge, det vill säga att den inte är nedvriden. Om termostatventilen inte står i öppet läge kan du vrida på termostaten några gånger. Känn sedan om du märker någon skillnad på elementet. Termostaten är delen i elementet som gör att elementet håller en konstant lägsta temperatur.
1. Stäng ute värmen
Är det varmare ute än inne? Stäng då dörrar och fönster. Dra ned persienner, rullgardiner och gardiner.
2. Vädra under kvällstid
Öppna dina fönster när temperaturen sjunker under kvällar och nätter, i stället för under dagen när det är varmt.
3. Skaffa en fläkt
Placera en vanlig bordsfläkt på ett sådant sätt så att den blåser svalare luft mot golvet och varm luft mot taket.
4. Drick kallt vatten
Fyll en tillbringare med kranvatten och förvara den i kylskåpet.
På sommaren, när det är väldigt varmt ute, är det bra att ha fönster och balkongdörrar stängda under dagen. Vädra hellre lägenheten under natten när det är svalare ute. Den temperatur som är ute kommer efter en tid in genom väggar, fönster och via ventilationen. Vi får speciellt problem vid värmeböljor när temperaturen inte sjunker på nätterna och ligger kvar på cirka 20 grader. Det ska inte vara varmare än 26 grader inomhus på sommaren. Detta gäller inte vid extrema väderförhållanden, enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus (HSLF-FS 2024:10).
Vid tillfälliga toppar får vi kortare perioder acceptera temperaturer över 26 grader.
Det bästa är att du öppnar fönster och eventuell altandörr senare under dagen, när det är svalare ute. På så vis håller du den varma luften ute under dagen och inför kvällen.
Dra ned persienner och rullgardiner och dra för gardiner om du kan. När du stänger ute solens strålar blir det inte lika hett inomhus.
Har du testat att stänga av värmekällor som till exempel datorer, TV och andra elektriska apparater? Använd gärna en inomhusfläkt för att få luften att cirkulera och kyla. Drick ordentligt med vatten.
På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är cirka 21 grader i rummet, stänger den av vattenflödet genom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som du ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21 grader så öppnar termostaten igen. På så sätt håller vi en jämn temperatur inne. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt, inte ens under vintern.
Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten, men när lampor, TV, datorer och andra elektriska apparater är avstängda kan temperaturen sjunka något. Elementet fortsätter ändå att styra mot 21 grader.
Det är viktigt att klä sig efter temperatur. Då många av våra hus är äldre och har ett mer omodernt klimatskal (ytterväggar, tak, golv, fönster och dörrar) är temperaturen du upplever ibland lägre än vad termometern visar.
Känner du dig frusen är det bra om du tar på dig en tröja och ett par sockar. Clo (Clothes) är en måttenhet för hur värmande kläder är. Vanlig inomhusklädsel vintertid har 1,0 clo, medan sommarklädsel har 0,6 clo. Att vara naken motsvarar 0 clo. Eftersom den största delen av energin lämnar vår kropp genom huden så spelar valet av kläder du har på dig inomhus stor roll. Kläderna producerar inte själv någon värme, med de hindrar värmen från att lämna kroppen.
Med hjälp av Clo kan du räkna ut hur mycket kläder du behöver för att det ska kännas bra beroende på hur varmt eller kallt det är. Om du upplever att 21 grader är för kallt kan det bero på att du inte har tillräckligt mycket kläder på dig. Även aktivitetsnivån, lufthastigheten och luftens fukthaltighet påverkar hur varm eller kall du känner dig.
För att du ska uppleva det behagligt inomhus kan du behöva kläder som motsvarar 1,0 clo. Då kan du till exempel klä dig så här: underkläder (0,05 clo), strumpor (0,05 clo), en t-shirt (0,10 clo), skjorta med lång ärm (0,25 clo), tröja (0,30 clo) och långbyxor (0,30 clo).
Om det är kallt i lägenheten kan det bero på hur du möblerar din lägenhet. Det är mycket viktigt att inte ställa soffor, sängar, hyllor och andra möbler tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar termostatens funktion eftersom den då inte kan känna av rätt rumstemperatur. Detta kan i sin tur leda till att termostaten stänger av värmen till elementet för tidigt. Klä inte heller in elementen med ”elementskydd”, för då stängs värmen in.
Under höst och vinter tillbringar vi oftast mer tid i bostaden än under sommartid, därför blir ett behagligt inomhusklimat ännu viktigare. Men trilla inte i fallgropen att stänga igen tilluftsventiler i tron att det då blir varmare. Det enda som händer är att luften i lägenheten blir dålig, instängd och att du kan få in ovälkomna lukter som matos och röklukt från din granne. Ventilen ska alltid stå lite öppen, även på vintern. Täta inte ventilerna, då hindrar du luften från att komma in och ventilationssystemet sätts ur spel. Luften som kommer in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat. Luften hjälper även till med att sprida värmen från elementet ut i rummet. Den använda luften försvinner sedan ut i köket och badrummet där den sugs ut. För att få ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut gammal.
Kontrollera att termostatventilen står i öppet läge, det vill säga att den inte är nedvriden. Om termostatventilen står i fel läge gör du så här:
Vrid på termostaten några gånger och känn sedan om du märker någon skillnad på elementet. Röret från golvet till elementet värms upp först. Känn med handen på röret. Om det inte blir varmare på fem till tio minuter bör du kontakta oss på HFAB.
Har du fortfarande lägre än 20,5 grader i lägenheten trots att du har kontrollerat allt? Då kan det ha uppstått något problem i ett enskilt element eller i värmesystemet. Du behöver göra en felanmälan så att vi kan kontrollera om elementen behöver luftas eller om en termostat har hakat upp sig. Är det fortsatt kallt i lägenheten kommer din felanmälan att skickas vidare till våra drifttekniker som tittar på andra åtgärder i värmesystemet.
Vi mäter lufttemperaturen i din lägenhet, enligt de riktlinjer som finns. Vi kan även ”logga” lägenheten. Det betyder att vi placerar en dosa mitt i lägenheten på cirka en meters höjd. Denna dosa mäter temperaturen under ett tidsintervall. Vi får då fram en exakt kurva på temperaturnivå och temperaturskillnader under dygnet.
Om du placerar termometern mot en yttervägg eller vid ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom väggar och fönster håller en lägre temperatur än övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer minst en meter från yttervägg eller fönster samt 60 centimeter över golvet.
Ja, då blir det kallt i lägenheten efter en tid. Fläkten suger ut mycket luft och elementen klarar inte av att kompensera för detta. Temperaturen sjunker om det samtidigt är kallt ute. Ett vanligt fel är att fläktkåpan hänger upp sig i öppet läge eller att självdragskanalens lucka ovanför spisen står öppen.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus (HSLF-FS 2024:10) säger att gränsen för sanitär olägenhet vid enkel mätning är lufttemperatur under 18 grader och över 26 grader. De allmänna råden gäller inte vid extrema väderförhållanden. I dessa allmänna råd ger Folkhälsomyndigheten rekommendationer för hur vi ska tillämpa 9 kap. 3 § och 26 kap. 19 § miljöbalken (1998:808) när det gäller temperaturer inomhus. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 grader och 23 grader. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader, och inte varmare än 28 grader på sommaren (med undantag för extrema väderförhållanden).
Hyresgästföreningen följer Folkhälsomyndighets rekommendationer. Läs mer under frågan ”Vad säger lagen om temperaturen i min lägenhet?” här ovanför.
HFAB har som målsättning att lufttemperaturen inomhus ska vara 21 grader under uppvärmningssäsongen. När det gäller äldrelägenheter har vi en målsättning på 22 grader. En generell rumstemperatur på cirka 21 grader förutsätter att byggnaden och värme- och ventilationsanläggningen fungerar som de ska.
Det är främst av miljöskäl som HFAB värmer lägenheterna till som högst 21 grader, med en marginal på 0,5. Varje grad varmare vi har inomhus ökar förbrukningen av energi med fem procent och bidrar till en negativ klimatpåverkan.
Under riktigt kalla vintrar eller köldknäppar kan du tillfälligt få acceptera lägre temperaturer än Folkhälsomyndighetens rekommendation på 20 grader.
Du ska inte ha lägre än 20,5 grader i din lägenhet. Om du bor i en äldrelägenhet gäller minst 21,5 grader. HFAB har som målsättning att lufttemperaturen i lägenheter ska vara 21 grader (22 grader i äldrelägenheter) under uppvärmningssäsongen.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara minst 20 grader, men HFAB:s målsättning är runt 21 grader.
Det sker med automatik. När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen vid behov. Under sommaren kan inomhustemperaturen ligga på upp emot 25 grader. När hösten kommer och temperaturen sjunker till cirka 21 grader kan du uppleva att det är kallt i lägenheten innan värmen startas. Det är förändringen du upplever. Värmen startas försiktigt efter behovet, vilket innebär att temperaturen på elementen kan ligga på mellan 24 och 28 grader. Din hand har en temperatur på ungefär 30 grader. Om elementet inte är varmare än handen upplever vi att det inte kommer värme från det, men det gör det. Det är lätt att tro att något är fel, men det viktigaste är att lufttemperaturen i lägenheten ligger mellan 20,5 och 21 grader. När utomhustemperaturen ligger stabilt runt 10 till 13 grader går värmen i gång så att du kan känna det på elementen.
Är elementet kallt nedtill och varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att värmas upp igen. Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Då behöver du göra en felanmälan.
Ja, och det är bra att göra det ibland. Men se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra i stället ordentligt en kort stund. Det händer tyvärr allt för ofta att vi kommer hem till hyresgäster som klagar på att det är kallt. Detta beror ofta på att hyresgästen har vädrat på fel sätt och för länge. Därför är lägenheten kall.